منابع دکتری روانشناسی بالینی و عمومی

صفر تا صد کنکور دکتری روانشناسی بالینی و عمومی

بهترین منابعِ کنکور دکتری روانشناسی بالینی و عمومی چیست؟ در ابتدای مسیر مطالعاتی برای کنکور دکتری مجموعه روانشناسی، باید تعیین کنیم وقت و هزینه خود را صرف چه منابع مطالعاتی می‌کنیم. اگر منابع درست و مطمئنی را برای مطالعات خود انتخاب کنیم، در میانه‌های مسیر مطالعاتی دچار تردید نخواهیم شد و با خیالی آسوده می‌توانیم مطالعات رو ادامه دهیم. بنابراین منطقی است کمی وقت بگذاریم و با اطلاعات کامل منابع درست و معتبر را انتخاب کنیم.

بهترین منابع دکتری روانشناسی بالینی، عمومی و سلامت
منابع

منابع و جزوات معرفی شده در این صفحه سالهاست منبع اصلی مطالعاتی بسیاری از داوطلبان کنکور دکتری روانشناسی بوده است. این منابع، امسال بعد از ایجاد آخرین تغییرات لازم و مطابقت با سوالات کنکور به‌روز رسانی شده و مورد تایید بسیاری از رتبه‌های تک‌رقمی کنکور‌ دکتری روانشناسی است.

مطمئن باشید اطلاعات معتبر را در اختیارتان قرار می‌دهیم، چرا که در کیهان همیشه یک تیم متخصص و متعهد در ارائه خدمات کنار شماست.

توضیحات زینب نکومنشی نژاد، رتبه 15 روانشناسی

دروس امتحانی آزمون دکتری روانشناسی بالینی، عمومی و سلامت

دروس آزمون دکتری تخصصی روانشناسی در دو بخش “عمومی” و “تخصصی” قرار دارند. بخش عمومی آزمون شامل دو درس زبان و استعداد تحصیلی است. بخش تخصصی هم در حال حاضر شامل سوالاتی از دروس آمار و روش‌تحقیق، روانشناسی مرضی (آسیب‌شناسی روانی)، روانشناسی رشد، نوروسایکولوژی و روانشناسی شخصیت است. در ادامه به منابع مطالعاتی پیشنهادی هر یک و توضیحات بیشتر پیرامون آنها می‌پردازیم.

  • دروس عمومی (ضریب 1):   1. زبان عمومی دکتری    2. استعداد تحصیلی
  • دروس تخصصی (ضریب 4):  1. آمار و روش تحقیق   2.روانشناسی مرضی (آسیب‌شناسی روانی)   3. روانشناسی رشد   4.‌ نوروسایکولوژی   5. روانشناسی شخصیت

توضیح: همانطور که مشاهده می‌کنید، در آزمون دکتری روانشناسی، ضریب دروس عمومی 1 و ضریب دروس تخصصی 4 است. بنابراین اولین نکته که متوجه آن می‌شویم، اهمیت بالای دروس تخصصی در تعیین رتبه نهایی است. جدول زیر را ببینید.

جدول دروس و ضرایب کنکور دکتری روانشناسی بالینی، عمومی و سلامت

دروس و منابع کنکور دکتری روانشناسی
دروس امتحانی کنکور دکتری روانشناسی، کد رشته 2150، برگرفته از دفترچه ثبت نام سازمان سنجش

منابع آزمون دکتری روانشناسی بالینی، عمومی و سلامت (رفرنس‌ها)


. . . دروس عمومی . . .

 1- زبان عمومی دکتری (ضریب 1)کتاب زبان عمومی ویژه کنکور دکتری

کتاب‌های زیادی برای این درس در دسترس هستند که ما سعی کرده‌ایم بهترین‌ها را بر اساس تجربه خودمان و دوستانمان و همچنین بررسی تخصصی آن‌ها معرفی کنیم. درصد بهینه برای زبان کنکور دکتری، 30 است و رسیدن به این درصد آسان است. زبان دکتری، عمومی است و باید روی سه موضوع کار کنید:

واژگان: 504، واژه‌های ضروری تافل Barrons، لغات 1360 کیهان (موجود در کیهان)، کتاب 1100 واژه ضروری. البته نیازی به مطالعه‌ی همه‌ی این کتاب‌ها نیست، اما مقصود این است که هرچه بیشتر لغت بدانید بهتر است. توصیه می‌کنیم برای تسلط بیشتر روی لغات از اپلیکیشن عالی ankidroid بر روی گوشی‌های خود استفاده کنید. 
گرامر: کتاب زبان دکتری نیمه متمرکز، تالیف آقای خیرآبادی – انتشارات کتابخانه فرهنگ. این کتاب گرامر دکتری را به خوبی پوشش داده است.
درک مطلب: یک سوم سوالات زبان دکتری درک مطلب است. یعنی چند متن دارد که پس از هر متن چند سوال درک مطلب از آن مطرح می‌شود. پاسخدهی به سوالات درک مطلب تکنیک‌های خاص خود را دارد. برای تسلط بر این تکنیک‌ها سه راه پیشنهاد می‌شود که می‌توانید یکی را انتخاب کنید:

کلاس تافل: در این کلاس‌ها تکنیک‌های پاسخدهی به سوالات درک مطلب تافل بررسی و آموزش داده می‌شود. فیلم زبان پیشرفته کیهان روی همین موضوع تمرکز دارد و در صورتی که تهران نیستید می‌توانید به مراکز برگزاری کلاس زبان تافل مراجعه کنید یا فیلم زبان پیشرفته را سفارش دهید.

کتاب تافل Longman: این کتاب هم به خوبی همین نکات را توضیح داده است. البته به زبان انگلیسی. خوب هم توضیح داده است. اگر زبانتان در حد advanced است می‌توانید با همین کتاب کار کنید. روش کم هزینه‌تری است، گرچه زحمت بیشتری نسبت به روش قبلی دارد.

کتاب دکتر خیرآبادی انتشارات فرهنگ: به باور ما دکتر خیرآبادی در انتقال مطالب مربوط به درک مطلب موفق عمل نکرده است و در این زمینه این کتاب را چندان توصیه نمی‌کنیم، هرچند گرامر را خوب درس داده است.

2- استعداد تحصیلی (ضریب 1)كتاب استعداد تحصيلي (مسيح خواه)

 برای این درس هم کتاب‌های زیاد و گوناگونی در درسترس است. برای این درس باید بیش از 60 درصد روی هوش‌تان تمرکز کنید و باقی کار را به وسیله یادگیری تکنیک‌های جدید تست‌زنی برای استعداد تحصیلی تقویت کنید.

منبع پیشنهادی: کتاب “استعداد تحصیلی ویژه علوم‌انسانی، انتشارات کتابخانه فرهنگ، تالیف آقای وکیلی و مسیح‌خواه”

این منبع هم تمام انواع سوالات دکتری را پوشش داده و هم از طرفی توضیحات خوبی دارد. اگر از دوستانتان کتاب‌های سایر مراکز و موسسات را هم دارید، توصیه می‌کنیم متمرکز کار کنید و بین کتابهای مختلف سردرگم نباشید.

 . . . دروس تخصصی . . .

1- آمار و روش تحقیق (ضریب 4)

آمار و روش تحقیق در روانشناسی

سوالات آزمون دکتری برای این درس مقداری با سوالات ارشد متفاوت هستند، در مقایسه با کارشناسی ارشد، در آزمون دکتری “آمار و احتمالات” بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد و بهتر است وقت بیشتری برای مطالعه این بخش بگذارید و تسلط خود را روی آمار استنباطی نیز تقویت کنید.

منابع پیشنهادی:

  1. روش تحقیق در علوم رفتاری دکتر دلاور
  2. آمار و احتمالات کاربردی در علوم رفتاری – دکتر دلاور
  3. روش های تحقیق در علوم رفتاری – سرمد، بازرگان، حجازی
  4. روش های آماری در علوم رفتاری – رمضان حسن زاده
  5. مبانی نظری و علمی پژوهش – دکتر دلاور
  6. شناخت روش علمی در علوم رفتاری – دکتر هومن

جزوه آمار و روش‌تحقیق کیهان که به صورت اختصاصی برای کنکور دکتری تخصصی روانشناسی تهیه شده است، در کنکور دکتری، پوشش‌دهی 85 درصد داشته و این بدین معناست که اگر داوطلبان فقط به همین جزوه اکتفا می کردند، برای درس آمار و روش تحقیق می‌توانستند به درصد 85 دست یابند.

نمونه رایگان جزوه آمار و روش تحقیق کیهان – جلد 1 –کلیک کنید
نمونه رایگان جزوه آمار و روش تحقیق کیهان – جلد 2 –کلیک کنید 

2- روانشناسی مرضی (آسیب شناسی روانی) (ضریب 4)کتاب مرجع - آسیب شناسی روانی هالجین

سوالات این درس در سالهای اخیر تقریبا 90 درصد با سوالات ارشد آن هم‌جنس بوده، پس منابع ارشد سراسری روانشناسی برای این درس کفایت می‌کند. باید مطالب آسیب‌شناسی روانی و کودکان استثنایی را به علاوه DSM5 خوب بدانید. منابع دقیقا مانند ارشد است. این را بررسی‌های کیهان نشان می‌دهد. پیش‌بینی می‌کنیم تسلط کافی روی این سه مجموعه بتواند درصد بالای 50 و حتی 60 را برای داوطلب به ارمغان آورد.

منابع پیشنهادی:

  • درسنامه روانپزشکی کاپلان بر اساس DSM 5، ترجمه رضاعی، جلدهای 1 تا 3
  • آسیب‌شناسی روانی بر مبنای DSM5، هالجین، ترجمه سیدمحمدی، جلد 1 و 2

نمونه رایگان جزوه آسیب شناسی روانی کیهان – جلد 1 – کلیک کنید 
نمونه رایگان جزوه آسیب شناسی روانی کیهان – جلد 2 –کلیک کنید

3- روانشناسی رشد (ضریب 4)

کتاب مرجع - روانشناسی رشد 1 لورا برک

 سوالات این درس هم در سالهای اخیر تقریبا 90 درصد با سوالات ارشد آن هم‌جنس بوده، پس منابع ارشد سراسری روانشناسی برای این درس کفایت می‌کند. 

منابع پیشنهادی:

  1. روانشناسی رشد لورا برک جلد 1 و 2
  2. نظریه های روانشناسی رشد ویلیام کرین
  3. روانشناسی ژنتیک دکتر منصور و دکتر دادستان
  4. جزوات دانشگاه دانشگاه تهران و شهیدبهشتی

نمونه رایگان جزوه روانشناسی رشد کیهان – کلیک کنید

4- نوروسایکولوژی (ضریب 4)

این درس از کنکور دکتری 96 به جمع دروس تخصصی آژمون دکتری اضافه شده است. در ابتدا که این درس اضافه شده بود داوطلبان آزمون دکتری در انتخاب منبع مناسب برای مطالعه کمی دچار سردرگمی شده بوند، چرا که به دلیل عدم وجود سابقه‌ای برای این درس، نمی‌توانستند بر اساس طراحی سوال در سال‌های قبل منابع مطالعاتی خود را انتخاب کنند. اما حالا کمی وضعیت بهتر است و چند سال سابقه طراحی سوال داریم و بر اساس آن‌ها می‌توانیم منابع را مشخص کنیم.

منابع پیشنهادی :

  • نوروسایکولوژی و سایکوفیزیولوژی – دکتر کریم خداپناهی – انتشارات سمت
  • روانشناسی فیزیولوژیک – دکتر کریم خداپناهی – انتشارات سمت

نمونه رایگان جزوه نوروسایکولوژی کیهان-  کلیک کنید

5- روانشناسی شخصیت (ضریب 4)

در سوالات تخصصی آزمون دکتری، سهم درس شخصیت 10 سوالا است. شخصیت و رشد، دو درسی هستند که از هر کدام 10 سوال طرح می‌شود. دیگر دروس تخصصی هر کدام 20 سوال سهم دارند.

منابع پیشنهادی :

  1. روانشناسی شخصیت، فیست و فیست، ترجمه سیدمحمدی
  2. روانشناسی شخصیت، شولتس، ترجمه سیدمحمدی

نمونه رایگان جزوه روانشناسی شخصیت کیهان – کلیک کنید (جزوه روانشناسی شخصیت کیهان توانسته 80 درصد سوالات کنکور دکتری 99 را پوشش دهد).

جزوات مطالعاتی رتبه‌های برتر

سوالات متداول

خیر، منبع مشخصی معرفی نمی‎‌شود، بلکه بر اساس سوالات کنکورهای قبل که از چه منابع و نظریه‌های طرح شده‌اند، داوطلبان منابع مطالعاتی خود را انتخاب می‌کنند. رتبه‌های برتر کیهان با تجریه و تحلیل کنکور‌های سال‌های قبل (بویژه چند سال اخیر) بهترین منابع دکتری روانشناسی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهند.

درصد پوشش‌دهی جزوات کیهان به صورتی است که با تسلط کافی روی آن‌ها می‌توانید حتی به رتبه تک رقمی در کنکور نیز برسید، اما اگر پایه‌ خوبی در روانشناسی ندارید پیش از جزوات مطالعه‌ی روزنامه‌وار یک رفرنس برای برخی دروس (مثلا رشد و آسیب) پیشنهاد می‌شود.

رتبه‌های تک‌رقمی کنکور بر اساس تست‌های سا‌ل‌های گذشته کنکور دکتری روانشناسی، تمامی مطالب مهم منابع مختلف که ممکن است از آن‌ها سوال شود را در یک جزوه‌ی بسیار جامع گردآوری کرده‌اند. برای تعیین میزان پوشش‌دهی و کیفیت این جزوات، هر سال پس از کنکور، کیهان این جزوات را با سوالات همان سال مطابقت می‌دهد و در یک گزارش جامع، میزان پوشش‌دهی این جزوات را در سایت اعلام می‌کند. این کار باعث می‌شود هر سال جزوات کیهان در صورت لزوم سریعا به‌روزرسانی شوند و با بهترین پوشش‌دهی ممکن در اختیار داوطلب قرار گیرند.

عمدتاً تست‌های تالیفی توسط مدرسین دروس تخصصی کنکور متناسب با شیوه طرح سوال در سال‌های اخیر و همچنین سوالات کنکورهای گذشته گردآوری شده‌اند.

در هر کتاب، مجموعه تست‌ها را به صورت موضوعی طبقه‌بندی کرده‌ایم. برای مثال، بخشی از فهرست کتاب تست درس آسیب و استثنائی را مشاهده کنید:

فصل 1: الگوهای شناسایی و درمان نابهنجاری + پاسخنامه
فصل 2: تحقیق و ارزیابی نابهنجاری + پاسخنامه
فصل 3: توصیف و طبقه بندی اختلال های روانی + پاسخنامه
فصل 4: اسکیزوفرنی و سایر اختلالات سایکوتیک (روانپریشانه) + پاسخنامه
و …

اولین کار این است که بگویید منابعتان ناقص است و دچار استرس شوید! اما کار بهتر و منطقی تر این است که:

  1. کلاً شما باید از میزان قدرت جزواتتان اطلاع کافی داشته باشید. برای مثلا جزوات کیهان بلافاصله پس از هر کنکور ارزیابی می‌شوند و پاسخدهی آن‌ها گزارش می‌شود.
  2. همیشه 10 تا 20 درصد از سوالات کنکور هستند که معلوم نیست از چه منبعی می­‌آید و به طور کلی نباید نگران آن بود.
  3. حالا که این تست را دیده‌اید آن را از نکته‌ای که نمی‌دانستید، تبدیل به نکته‌ای کنید که می‌دانید.

شما می‌توانید به عنوان یک روانشناس بالینی در حوزه‌های زیر فعالیت کنید:
– به عنوان کارشناس اين رشته در مراکز دولتی
– با اخذ مجوز از سازمان بهزيستي اقدام به تأسيس مهد کودک نمايید.
– با اخذ مجوز از سازمان بهزيستي اقدام به تأسيس سَراي سالمندان نمايید.
– در کلينيک‌هاي درمان اعتياد به عنوان روان‌شناس مشغول به کار شوید.
– در کلينيک‌هاي مشاوره اي به کارهاي درماني بپردازد.
– در کلینیک‌های خصوصی فعالیت کنید.
– در کلينيک‌هاي مشاوره و روان‌درماني کودک به کارهاي درماني مثل بازي درماني و … بپردازد.

بازار کار این رشته در بین فارغ‌التحصیلان وزارت علوم و بهداشت کمی تفاوت دارد، اگر فارغ التحصیل وزارت بهداشت هستید می‌توانید در بیمارستان‌های تابع و یا در دانشگاه های وزارت بهداشت نیز مشغول به کار شوید، وزارت بهداشت و بیمارستان‌ها و مراکز درمانی زیرمجموعه آن، معمولا از افرادی که خود تربیت کرده‌اند بیشتر استخدام می‌کنند.

یک تفاوت دیگر این است که  فارغ‌التحصیلان وزارت بهداشت  برای کسب مجوزهای شغلی نیاز به گذراندن دوره‌های کارآموزی جداگانه ندارند در صورتی که فارغ‌التحصیلان وزارت علوم، دانشگاه آزاد و … می‌بایست بیش از 400 ساعت کار عملی در کلینیک روانشناسی داشته باشند.

نظر برخی از رتبه‌های برتر که فقط جزوات کیهان را خواندند

روح الله صولت، رتبه 1 کنکور سراسری دکتری روانشناسی

"به‌نظرم برای موفقیت توی کنکوری مثل دکتری روانشناسی نمیشه به یک بار خواندن مطالب بسنده کرد و وجود کتابهایی مثل جزوات کیهان که مطالب کتابهای مرجع رو خلاصه‌وار و تو زمان کمتری برات مرور می‌کنه خیلی لازمه. من هم روشم این بود که یک دور رفرنس ها رو می‌خوندم و بعد با جزوات کیهان و مرور خلاصه‌ها جبو می‌رفتم. من از جزوات کیهان استفاده کردم که به نظرم بهترین منبع کمک درسی در کنار کتاب‌های اصلی بودن"

گلناز مطاهری، رتبه 9 کنکور سراسری دکتری روانشناسی

"من از جزوات گروه آموزشی کیهان برای تمام دروس استفاده کردم. البته مطالعه برخی مباحث از کتاب نظریه‌های شخصیت فیست برای درس شخصیت و نظریه های رشد کرین برای درس رشد کمک قابل توجهی به من کرد"
شما چقدر مناسبِ رشته روانشناسی بالینی هستید؟

سوال بسیاری از داوطلبان و علاقه‌مندان به رشته روانشناسی بالینی این است که چطور بفهمم مناسب رشته روانشناسی بالینی هستم یا خیر؟

از طریق تست کوتاه زیر، در یک دقیقه بسنجید که چقدر مناسب رشته روانشناسی بالینی هستید. هر چه نمره‌ای که کسب می‌کنید بیشتر باشد، نشان‌دهنده مناسب بودن ویژگی‌هایتان برای رشته روانشناسی بالینی است. (حداقل تناسب: 0% و حداکثر تناسب: 100%)

پیشنهاد می‌کنیم صرفا بر اساس این تست تصمیم‌گیری نکنید و حتما با مشاوران کیهان بصورت رایگان مشورت کنید تا تصمیم درست را بگیرید.