بررسی اجمالی کنکور سراسری دکتری تخصصی روانشناسی 95

در آزمون امسال همانطور که میدانید دو درس روانشناسی شخصیت و یادگیری به مجموعه دروس تخصصی اضافه شده بود.
کلیت این آزمون، نحوهی برگزاری آن، مشترک شدن دروس آزمون برای گرایش های متنوع روانشناسی از جمله تربیتی، بالینی و سلامت ! و موضوعات زیاد دیگری هستند که میتوانند مورد قضاوت جدی قرار گیرند. بدون قضاوت کردن درباره خوب یا بد بودن این موضوعات، به بررسی اجمالی آزمون سراسری دکتری تخصصی روانشناسی 95 که به عنوان کد 2133 در 14ام اسفندماه 1394 برگزار شد میپردازیم.
آمار و روش تحقیق
-
درس همیشه دشوار کنکور دکتری روانشناسی
-
سوالات 1 تا 25 دفترچه تخصصی.
-
تعداد سوالات آمار امسال از 50 به 25 سوال کاهش پیدا کرد. این موضوع کاملاً قابل پیش بینی بود چرا که دو درس رشد و مرضی (آسیبشناسی روانی خودمان) امسال مهمانهای تازه واردی داشتند: یادگیری و شخصیت. به این ترتیب به هر یک از آن دو درس، 5 تست اضافه شد (از 20 سوال رسیدند به 25 سوال).
-
همچون گذشته، امسال هم سوالات بیشتر به روش تحقیق پرداخته بودند اما احتمالاً شما هم با بنده موافق باشید که امسال "انقلاب"ای در سوالات آمار و روش تحقیق صورت گرفت و عمدهی سوالات مطرح شده، اساساً از "موضوعات" جدیدی هم مطرح شده بودند. به طور مثال هر سال از خطای آلفا و بتا و توان آزمون سوالات ساده تا متوسط و سختی مطرح میشد اما امسال "موضوعات اساساً جدید" بیشتر از گذشته مورد توجه بودند.
-
از سوالات "حفظ کردنی" کمتر اثری بود و سوالات بیش از پیش به سمت "سوالات تحلیلی و ترکیبی" حرکت کرده بود.
-
از انواع سوالات محاسباتی که در کنکورهای 91 تا 94 مورد سوال قرار گرفته بودند امسال خبری نبود. دو سه سوال محاسباتی بود. یکی از آنها به ضریب همبستگی میپرداخت که خیلی میتوانست داوطلب را به زحمت بیندازد (از بابت دقت کردن).
-
چند سوال (حدود 5 تا 7) نسبتاً ساده و پرتکرار بودند و باقی سوالات در قالب متوسط یا دشوار ارزیابی میشوند.
-
اگر از عهده ی خیلی از سوالات برنیامده اید بد خودتان راه ندهید چرا که بعید میدانم میانگین درصد رتبههای تکرقمی بیش از 30 تا 50 درصد باشد برای این درس. آمار امسال هم خیلی دشوار بود، شاید دشوارتر از پیش.
روانشناسی رشد و یادگیری
سوالات این بخش تقریباً نیم-نیم بین دو درس (با کمی گرایش به سمت سوالات روانشناسی رشد) تقسیم شده بودند و این تا حدی مغایر با پیش بینی برخی دوستان مبنی بر "حالا امسال سال اوله، بعیده زیاد بیاد" بود.
-
سوالات 26 تا 50 دفترچه تخصصی
-
اگر آمار و روش تحقیق را درس دشوار امسال بدانیم، "رشد و یادگیری" را میتوانیم متوسط ارزیابی کنیم. با سوالات نسبتاً سادهی بیشتر.
-
هرچند حضور سوالات روانشناسی یادگیری میتوانست برای ما بالینی ها که فرصت یا انگیزهی مطالعهی مباحث این درس را نداشته ایم، آزاردهنده باشد.
روانشناسی رشد
-
امسال از مباحث لورا برک خبری نبود. از آن اختلالات دوست نداشتنیِ مارفان، دیستروفی، کم خونی سلولی داسی شکل و ... منظورم است. الحمدلله واقعاً.
-
سوالات رشد هم مثل آمار بیش از پیش مفهومی بودند و با توجه به این که آزمون در سطح "دکتری" برگزار میشود، این قابل درک است.
-
اشاره میکنم به سوالی که مطرح میکرد "کدام مفهوم به نظریه ماهلر مربوط است" و از میان 4 گزینه، دو گزینه اش "لنگر امن" بود و "گسلش عاطفی". برای پاسخدهی به سوالی این چنینی باید تمــــام نظریههایی را که خوانده اید یک دور مرور کنید ببینید کدامشان مربوط به نظریه ای دیگر بوده. از این دست سوالاتی که 2 گزینهی خیلی شبیه به هم داشتند در آزمون امسال فراوان بود.
-
به طور کلی سایر سوالات باز هم ترکیبی مقایسه ای بود. به طور مثال و به مقایسه یکی از مراحل ماهلر و اریکسون (که کمتر داوطلبی چنین مقایسه هایی در مطالعات خود انجام میدهد) میپرداخت.
-
چامسکی هم که مثل همیشه سوگلی است و حضور دارد. امسال اما سوال از چامسکی یک لایقه عمیقتر از سوالات شایع پیرامون نظریه ی این مرد محبوبِ طراحان سوال بود.
-
کلبرگ همچنان بود و این بار سوالی ساده به آن اختصاص پیدا کرده بود.
روانشناسی یادگیری
-
مطالعات سطحی مباحث روانشناسی یادگیری میتوانست شما را در پاسخدهی به دو سه سوال یادگیری آماده کند چرا که از موضوعات پرتکرار و پرسوال این درس بودند. اما برای پاسخدهی به دو سه سوال دیگر به مطالعات بیشتر و عمیقتر نیاز داشتید.
-
سه تا چهار سوال از سوالات یادگیری در این بخش را بعید است خیلی از دواطلبان بالینی پاسخ داده باشند.
-
شاید رتبه های تکرقمی امسال درصدی بین 50 تا 70 درصد در این درس کسب کنند.
روانشناسی مرضی (آسیب شناسی روانی) و روانشناسی شخصیت
-
درس نسبتاً ساده ی کنکور امسال. عرض کردم نسبتاً ها
-
سوالات 51 تا 75 دفترچه
-
25 سوال این بخش هم تقریباً به طور برابر بین دو درس مذکور تقسیم شدند (شاید آسیب شناسی کمی بیشتر).
آسیب شناسی روانی
-
نکته جالب اینجاست که در این بخش هم سوالات بیشتر مفهومی بودند تا مقایسه ای.
-
سوالی از نرخ شیوع و امثالهم و افتراقی ها و ... نداشتیم.
-
سوالی از بخش استثنائی نداشتیم. باورتان میشود؟! اسثنایی!! در کنکور وزارت علوم نباشد! حتی یکی! هرچند دکتری! من که هنوز باور نکرده م.
-
سوالات آسیب از مباحثی چون: اختلالات شخصیت، اختلالات اضطرابی، اسکیزوفرنی، بحث ناقل های عصبی (در پارکینسون) مطرح شده بود.
-
از سوال 67 تا آخرین سوال از دروس تخصصی (75) اینطور به نظر میرسید که طراحان متوجه شده اند چه بلایی سر داوطلبان آورده اند و با این سوالات متوسط یا ساده میخواهند از دل داوطلبان "درآورند". ولی سوای شوخی، معمولاً سوالات انتهایی کنکورهای ساده تر هستند برای آنکه مدیریت زمان را به داوطلبان یاد دهند.
روانشناسی شخصیت
-
ترکیبی از سوالات مفهومی و حفظ کردنی.
-
از نظریه ی اخیراً اضافه شدهی کاستا و مک کری هم سوال آمده بود. این دو نظریه اخیراً به جزوه روانشناسی شخصیت کیهان هم اضافه شده ند.
-
سوالات شخصیت از مباحثی همچون آلپورت، سالیوان، آدلر، گلداشتاین، فروید، ناقلهای عصبی (موثر در رفتار نوجویانه) مطرح شده بود.
-
البته به جز سوالات 67 تا 75 که عمدتاً ساده بودند احتمالاً به همان دلیلی که آمد!
-
درس آسیبشناسی روانی و روانشناسی شخصیت را میتوان به طور کلی درس سادهی این آزمون در نظر گرفت. پیش بینی میشود رتبههای تکرقمی امسال در این درس به درصدی بیشتر از 60 تا 70 درصد دست پیدا کنند. تا ببینیم چه میشود!
جمع بندی نهایی
-
به طور کلی، هر آزمونی نسبت به سال گذشته تغییراتی دارد و غالباً هم 99 درصد داوطلبان هر آزمونی آن را "خیلی خیلی متفاوت با گذشته" میدانند!
-
اما به نظر میرسد این آزمون تخصصی دکتری در مقایسه با آزمونهای گذشته، جداً تفاوتهای چشمگیری داشت که امیدواریم بررسی های بیشتر و دقیقتر، این ادعای ما را رد کند. چرا که این حجم از تغییر و بی ثباتی در طراحی سوالات آزمونی با این اهمیت، قابل تامل و محل نگرانی است.
گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی
نظر شما چیست ؟
شما هم نظرتان را درباره آزمون با ما در میان بگذارید
میتوانید در بخش نظرات این مطلب، نظرتان را درباره سوالات، شرایط برگزاری آزمون
و سایر نکات پیرامون « کنکور دکتری تخصصی روانشناسی سراسری 95 »
با یکدیگر به اشتراک بگذارید
شما دوستان همچنین میتوانید تحلیل های اختصاصی تان را به طور ویژه برای ما ایمیل کنید
یا به شماره تلگرام ما ارسال نمائید.

غیر قابل انتشار : 0
در انتظار بررسی: 0
انتشار یافته : 5