منابع کارشناسی ارشد روانسنجی

صفر تا صد کنکور کارشناسی ارشد روانسنجی

در این صفحه به معرفی منابع کنکور کارشناسی ارشد رشته روانسنجی می‌پردازیم. رشته روان‌سنجی، یکی از گرایش‌های مجموعه روانشناسی در کنکور کارشناسی ارشد است. در روان‌شناسی مجموعه شیوه‌هایی که به روان‌شناس کمک می‌کند تا پدیده‌های روانی انسان را از حالت کیفی به حالت کمی (عددی) در آورد اصطلاحا روان‌سنجی (Psychometrics) می‌گویند. اگر به روان‌سنجی علاقه‌مند هستید و قصد ادامه تحصیل در این رشته را دارید، بهتر است قبل از شروع مطالعات خود کمی در مورد منابع آن تحقیق کنید و بهترین منابع را برای مطالعات خود انتخاب و تهیه کنید. با ما همراه باشید.

بهترین منابع کارشناسی ارشد روانسنجی

روان‌سنجی به معنی استفاده از روش‌های آماری و بهره‌گیری از آزمون‌های روانی برای اندازه‌گیری پدیده‌های روانی است. داشتن پایه‌ قوی در آمار و روانشناسی شرط موفقیت در این رشته است.

انسانها همیشه در طول تاریخ به این موضوع علاقه داشته‌اند که یکدیگر را شناخته و طبقه‌بندی کنند. این طبقه‌بندی و شناخت هم شامل مسائل جسمی (نظیر قوی و ضعیف، سالم و بیمار و …) و مسائل روانی و ذهنی (نظیر هوش، استعداد، شخصیت و …) بوده است. در عصر حاضر نیز این مسئله به موضوعی بسیار مهم در علم تبدیل شده است و اهمیت روان‌سنجی در این است که وسایل علمی لازم را برای این شناخت و طبقه‌بندی در اختیار جامعه و متخصصان علوم انسانی قرار می‌دهد. در ادامه تمامی منابع مورد نیاز برای کارشناسی ارشد روانسنجی را معرفی می‌کنیم.

منابع کارشناسی ارشد روانسنجی

دروس و منابع

منابع آزمون کارشناسی ارشد روانسنجی معرفی شده در این صفحه همگام با تغییرات اعلامی سازمان سنجش، منبع اصلی مطالعاتی داوطلبان کنکور ارشد روانشناسی است. این منابع، امسال بعد از اعمال آخرین تغییرات لازم بر اساس سوالات کنکور به روزرسانی شده و مورد تایید و استفاده‌ی بسیاری از رتبه‌های تک‌رقمی کنکور‌ ارشد روانشناسی است.

در کیهان همواره اطلاعات معتبر و بروزرسانی شده، توسط یک تیم متخصص در اختیار شما قرار داده می‌شود.

دروس امتحانی آزمون ارشد رشته روانسنجی

  1. متون روانشناسی به زبان انگلیسی (ضریب 2)
  2. آمار و روش تحقیق (ضریب 2)
  3. روانشناسی مرضی (آسیب شناسی روانی) و کودکان استثنائی (ضریب 1)
  4. روانشناسی رشد (ضریب 2)
  5. روانشناسی عمومی (ضریب 1)
  6. روانسنجی (ضریب 2)
  7. آزمون‌های شناختی هوش و استعداد (ضریب 2)

جدول دروس و ضرایب کنکور ارشد رشته روان‌سنجی (3)

دروس و ضرایب در دفترچه کنکور ارشد روانشناسی کد 1133
دروس امتحانی و ضرایب کنکور ارشد روانشناسی، کد رشته 1133، برگرفته از دفترچه ثبت نام سازمان سنجش

منابع آزمون کارشناسی ارشد روانسنجی (رفرنس‌ها)

1- متون تخصصی روانشناسی به زبان انگلیسی (با ضریب 2) 
زبان اولین درسی است که در دفترچه کنکور ارشد روانشناسی با آن روبرو می‌شوید و بیشترین تعداد سوالات از همین درس طرح می‌شود. درس زبان با ضریب 2 یکی از دروس مهم کنکور ارشد روانشناسی است.
از این درس 30 سوال در قالب 5 یا 6 متن طراحی می‌شود. شما باید با توجه به متن داده شده و درک آن به این سوالات پاسخ دهید. سوالاتی که از درس زبان  در کنکور ارشد روانشناسی مطرح می شوند منبع خاصی ندارند. درواقع اینگونه نیست که شما دقیقا شبیه متون کنکور را در کتابی ببنید اما کتبی وجود دارند که می توانند شما را زمینه پاسخ گویی به سوالات زبان توانمند سازند.

منابع اصلی این درس:

    1. کتاب زبان تخصصی روانشناسی یحیی سیدمحمدی – انتشارات روان
    2. کتاب زبان تخصصی روانشناسی کیهان + راهنما
    3. فیلم زبان مقدماتی (کلیک کنید)
    4. فیلم زبان پیشرفته (کلیک کنید)

2- آمار و روش تحقیق (ضریب 2)

آمار و روش تحقیق در کنکور ارشد متشکل از 20 تست است. سوال‌های آمار معمولا متشکل از دو یا سه سوال آمار توصیفی و هفت یا هشت سوال آمار استنباطی است. در روش تحقیق اما به دلیل گستردگی روش‌های پژوهش از جای جای کتاب روش‌تحقیق ممکن است سوال طرح شود، پس بهتر است روش‌تحقیق را با دقت بیشتری مطالعه کنید. برای این درس می‌تواند از جزوه آمار و روش‌تحقیق کیهان که مورد استفاده و تایید رتبه‌های برتر است استفاده کنید.

منابع اصلی این درس:

    1. آمار توصیفی و استنباطی در روانشناسی و علوم تربیتی، علی دلاور، انتشارات رشد 
    2. روش های تحقیق در روانشناسی، علی دلاور، انتشارات ویرایش
    3. روش تحقیق در روانشناسی، سرمد و بازرگان

3- روانشناسی مرضی (آسیب شناسی روانی) و کودکان استثنائی (ضریب 1)

این درس در واقع ادغام دو درس آسیب‌شناسی روانی و کودکان استثنایی است و برای رشته روانسنجی شامل 20 سوال با ضریب 1 است. اگر قصد کسب درصد بالای 50 در این درس را دارید بهتر است که در مسیر مطالعاتی‌تان به هر دو بخش آسیب و کودکان، اهمیت یکسانی بدهید. برای رسیدن به درصد بالای 60 نیاز دارید به بیشتر منابع این درس مسبط باشید، اما از زیاد بودن منابع این درس هراسان نباشید، چرا که همپوشانی بین این منابع نسبتاً زیاد است و بعد از تسلط روی یکی از منابع کار برای خواندن منبع بعدی ساده‌تر می‌شود. اگر فرصت کافی برای تسلط بر همه منابع را ندارید پیشنهاد ما مطالعه روزنامه وار یکی از رفرنس‌های آسیب‌شناسی و سپس چندین دور مطالعه جزوات آسیب‌شناسی و کودکان استثنایی کیهان است.

 منابع اصلی این درس:

    1. خلاصه روانپزشکی کاپلان و سادوک، ترجمه رضاعی، انتشارات ارجمند، جلد 1، 2 و 3
    2. آسیب شناسی روانی، هالجین، ترجمه سیدمحمدی، انتشارات ارسباران، جلد 1 و 2
    3. آموزش کودکان استثنائی، سیف نراقی و نادری
    4. روانشناسی کودکان و نوجوانان استثنائی، بهروز میلانی‌فر
    5. روانشناسی کودکان استثنائی، غلامعلی افروز 

4- روانشناسی رشد (ضریب 2)

درس روانشناسی رشد در کنکور کارشناسی ارشد روانشناسی شامل 20 سوال با ضریب 2 است. مباحث درس روانشناسی رشد به دو بخش کلی تقسیم می‌شوند: 1، مراحل رشد؛ منبع این مطالب، کتاب لورا برک (2 جلد) است و 2، نظریات رشد؛ منابع این بخش کتاب‌های نظریه‌های روانشناسی رشد ویلیام کرین و همچنین کتاب‌های ژنیتک دکتر منصور و دادستان است.

یکی از چالش‌های دستیابی به درصد بالا در این درس حجم زیاد منابع آن و صرف زمان بسیار زیاد برای تسلط بر این منابع است. منابع اصلی این درس بیش از 3000 صفحه مطلب است! پیشنهاد نمیکنیم به فکر حذف منابع باشید چرا که هر فصلی از هر کتابی می‌توانند امسال مورد توجه خاص طراحان قرار گیرد. پیشنهاد ما برای مطالعه درس رشد در ابتدا روزنامه وار خوانی یکی از کتب روانشناسی رشد و سپس چندین دور مطالعه جزوه روانشناسی رشد کیهان است. با این شیوه شما می‌توانید در زمان محدود با مرور چندباره مطالب رشد در این درس به تسلط بالا برسید.

منابع اصلی این درس:

    1. روانشناسی رشد لورا برک، ترجمه سیدمحمدی، 2جلد
    2. نظریه‌های رشد ویلیام کرِین، ترجمه سیدمحمدی، انتشارات رشد 
    3. روانشناسی ژنتیک، منصور (جلد 1) و دادستان (جلد 2)، انتشارات سمت
    4. روانشناسی رشد و تحول انسان، پاپالیا، انتشارات رشد

5- روانشناسی عمومی (ضریب 1)

از این درس در کنکور 20 سوال با ضریب 1 طرح می‌شود. پیشنهاد می کنیم در ابتدا یکی از کتاب‌های منبع را به صورت روزنامه‌وار مطالعه کنید تا با کلیات مباحث روانشناسی آشنا شوید و پس از آن تمرکز اصلی خود را روی جزوه جامع درس عمومی که توسط رتبه‌های برتر گردآوری شده است بگذارید.

منبع اصلی این درس:

    1. روانشناسی عمومی هلیگارد و اتکینسون، انتشارات رشد

6- روانسنجی (ضریب 2)
در کنکور ارشد روانشناسی و برای رشته روانسنجی، ضریب درس روانسنجی 2 و تعداد سؤالات آن 20 تست است. این درس خاصِ رشته روانسنجی و کودکان استثنایی است و ضریبی برای رشته بالینی و عمومی ندارد. بنابراین فقط داوطلبانی که قصد قبولی در یکی از این دو رشته را دارند سوالات این درس را پاسخ می‌دهند.

 منابع اصلی این درس:

    1. روانسنجی، دکتر گنجی
    2. مبانی نظری و عملی پژوهش، دکتر علی دلاور
    3. روان‌آزمایی آناستازی، ترجمه دکتر براهنی
    4. اصول روانسنجی، پاشا شریفی

7- آزمون‌های شناختی هوش و استعداد (ضریب 2)

ضریب این درس نیز 2 و تعداد سؤالات آن 20 سؤال است. می‌توان گفت مطالب این درس بی‌ارتباط با درس روانسنجی نیست. مفهوم هوش و نظریه‌های آن، آزمون‌های انفرادی و گروهی هوش، آزمون‌های شخصیت، آزمون‌های فرافکن، اضطراب و فشار روانی، سنجش رغبت‌ها، نگرش‌ها و ارزش‌ها ، مباحث اصلی این درس را تشکیل می‌دهند. 

 منابع اصلی این درس:

  1. کتاب‌های راهنمای سنجش روانی مارنات (خرید جزوه خلاصه مارنات)
  2. روانسنجی دکتر گنجی
  3. اصول روانسنجی و روان‌آزمایی دکتر شریفی
  4. روان‌آزمایی آناستازی ترجمه دکتر براهنی

* توجه داشته باشید علاوه بر منابع فوق، احتمال دارد کتب دیگری نیز به عنوان منبع طرح سوال استفاده شود!

مشاوره رایگان با رتبه‌های برتر

موسسه کیهان جهت رفاه حال داوطلبان گرامی در ابتدای مسیر مطالعاتی داوطلبان عزیز اقدام به ارائه خدمات مشاوره رایگان نموده است. این نوع مشاوره  سبب می‌شود که داوطلب از احساس سردرگمی نجات پیدا کند و در جهت صرفه‌جویی در زمان و هزینه بتواند با خیال راحت از خدمات کیهان متناسب با نیاز خود بهره‌مند گردد.

بازار کار در رشته روانشناسی و مشاوره

برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید.

بازار کار روانسنجی

  • دانش‌آموختگان رشته روانسنجی می‌توانند در مدارس به اجرای آزمون‌های هوش و ارزیابی تحصیلی دانش‌آموزان بپردازند.
  • و یا بطور مستقل یا در مراکز مرتبط، کارهای تحقیقی و پژوهشی انجام دهند.
  • در کلینیک‌های روانشناسی و مشاوره می‌توانند به کار اجرا و ارزیابی آزمون‌های روانی روی مراجعین مرکز مشغول شوند.
  • همچنین با توجه به کاربردهای رشته روانشنجی، می‌توانند در سازمان‌ها و ادارات، مراکز مرتبط با سلامت روان، مدارس و دانشگاه‌ها مشغول به کار شوند.

متخصصین روانسنجی تست‌های عصب‌شناختی و روان‌شناختی را تحت هدایت یک روان‌شناس بالینی یا روانپزشک انجام می‌دهند و به متغیرهای روان‌ناختی مراجعین نمره می‌دهند. آنها با شناسایی تست‌های مناسب برای اجرا، تفسیر نتایج آزمون و مستندسازی فرآیندها به روانشناسان در ارزیابی بهتر مراجعین کمک می‌کنند.

سوالات متداول

خیر، منبع مشخصی معرفی نمی‎‌شود، بلکه بر اساس سوالات کنکورهای قبل که از چه منابع و نظریه‌های طرح شده‌اند، داوطلبان منابع مطالعاتی خود را انتخاب می‌کنند. رتبه‌های برتر کیهان با تجریه و تحلیل کنکور‌های سال‌های قبل (بویژه چند سال اخیر) بهترین منابع ارشد روانشناسی شناختی را در اختیار داوطلبان قرار می‌دهند.

اولین کار این است که بگویید منابعتان ناقص است و دچار استرس شوید! اما کار بهتر و منطقی تر این است که:

  1. کلاً شما باید از میزان قدرت جزواتتان اطلاع کافی داشته باشید. برای مثلا جزوات کیهان بلافاصله پس از هر کنکور ارزیابی می‌شوند و پاسخدهی آن‌ها گزارش می‌شود.
  2. همیشه 10 تا 20 درصد از سوالات کنکور هستند که معلوم نیست از چه منبعی می­‌آید و به طور کلی نباید نگران آن بود.
  3. حالا که این تست را دیده‌اید آن را از نکته‌ای که نمی‌دانستید، تبدیل به نکته‌ای کنید که می‌دانید.