
معرفی کتاب: هنر فکر کردن
رفتار حرفه ای یک داوطلب آزمون کارشناسی ارشد یا دکتری روانشناسی میتواند اینگونه باشد: صرف حداقل زمان ممکن برای تسلط بر منابع مرتبط با کنکور و گذر از کنکور به شکلی عالی و سپس صرف حداکثر زمان ممکن روی مطالعه کتب مرجع اعم از کتب دانشگاه و غیردانشگاهی، پس از کنکور. کتاب هایی دانشگاهی از جمله نظریه های روانشناسی رشد تالیف ویلیام سی کرین و یا کتاب های غیردانشگاهی نظیر کتاب هنر فکر کردن.
کتاب هنر فکر کردن از آن دسته کتاب هایی است که هر روانشناسی لازم است یا بخواند یا به هر ترتیبی به مطالب داخل آن دست پیدا کند. یک روانشناس بایستی به عالی ترین ابزارها برای فکر کردن صحیح و دقیق مجهز باشد تا بتواند بازدهی ای هرچه بیشتر در جلسات مشاوره و درمان داشته باشد و با تحلیل های صحیح و به موقع، مراجع را در کمترین زمان ممکن به نتیجهی مطلوب برساند. در واقع یادگیری روشها و فنون مشاوره و رواندرمانی میتواند سطح ماجرا باشد و مجهز بودن به ابزارهایی چون فکر کردن صحیح، تفکر نقادانه، داشتن نگرشی مثبت به آدمی و ... نیز عمق آن را تشکیل دهد. شاید اصلی ترین فعلی که یک روانشناس در جلسه درمان و پس از آن بایستی صرف کند، همان فعل "فکر کردن" باشد، البته "فکر کردن"یی صحیح و سودمند. تنها در این صورت است که روش ها و فنون گوناگون مشاوره و آموخته ها فراوان یک روانشناس میتواند در زمان مناسب به کمک او آمده و او را در مسیر حل مشکل مراجع، یاری رساند.
از این نظر، کتاب هنر فکر کردن را به عنوان یکی از کتابهای عالی در این حوزه معرفی میکنم.
توصیه میکنم مختصر توصیفی را که وبسایت ویستا درباره این کتاب نوشته است، بخوانید و سپس آن را تهیه کنید.
نویسنده كتاب هنر فكر كردن ارنست دیمنه می باشد. ارنست دیمنه از پایه گذاران آموزش و پرورش فرانسه می باشد، او دركتاب هنر فكر كردن تلاش می كند خواننده را به سوی یك انسان اندیشمند هدایت كند و می خواهد انسانهایی را كه در زندان بسته ذهن خود گرفتار شده اند را نجات بخشد به گونه یی كه بتوانند از مغز خود این عضو گرانبها بهره برده و در زندگی خویش از آن استفاده كنند.
او مغز آدمی را همچون كالیدوسكوپمی داند. بسیاری از ما این وسیله را در دوران كودكی تجربه كرده ایم، وسیله ای كه به آن زیبابین می گفتیم، یك وسیله لوله ای شكل با چندین آیینه و ذرات رنگی شیشه ای كه هر بار تكان می دادیم، تصاویر جذاب و نو در جلوی چشمان ما پدیدار می شد و تنوع تصاویر پدید آمده بسیار زیاد بود. ذهن انسان نیز باید به مراحلی برسد كه در هر لحظه زیباییهای خاص خود را خلق كند و رشد قدرت تفكر و اندیشه در آدمی می تواند چنین زمینه ای را در انسان پدید آورد.
دیمنه در جایی از این كتاب به موانع تفكر اشاره می كند:
۱) چند شخصیتی بودن
۲) تعصبات فكری
۳) تظاهر به علم و دانش
۴) داشتن دو فكر مختلف در مورد یك موضوع
۵) نگاهداری افكار درخشان
۶) خستگی
۷) افسردگی
۸) زیاده روی در خوابیدن
۹) كم خوابی
۱۰) پرخوری
۱۱) تمرینات جسمانی بسیار زیاد یا خیلی كم
دیمنه اعتقاد دارد تعلیم و تربیت نامناسب می تواند انگل های ذهنی در وجود انسان پدید آورد كه بعد ها او را از درست فكر كردن باز دارد.هنگامی كه تفكر و اندیشه ای در كار نباشد، خشم بروز می كند و خشم، انسان را به سوی خشونت گرایش می دهد و لذا او در این كتاب تلاش می كند آدمی را با راهی آشنا كند كه دربرخورد با مشكلات به مدد فكر و اندیشه از آنها رهایی یابد و مغز خویش را به درستی تربیت كند.
دیمنه از دو عامل موثر در ایجاد شرایط برای تفكر كردن نام می برد و در مورد آنها توضیح می دهد:
۱) تنهایی
۲) فراغت خاطر
و همچنین از دو عامل دیگر كه از موانع تفكر می باشد، نام می برد:
۱) مطالعات بی فایده،
۲) گفتگوهای بی محتوا
او در مورد تفكر می گوید:
چند بار اندیشیدن عمیق درباره یك چیز
او در كتاب خود جمله ای را از وونارژ ذكر می كند: افكار بزرگ از دل برمی خیزند.
ارنست دیمنه معتقد است تفكر می تواند بخاطر یك انگیزه قوی و شخصی صورت گیرد او همچنین نوشتن را زمینه ساز تفكر می داند و می گوید هنگامی كه مقاله ای می نویسید، سبب می شود استعدادهای شما آزاد شود و قدرت عمل غیر منتظره ای به شما بدهد.
او در جای دیگری از كتاب ذكر می كند: تسلط كامل شخص بر معلومات مربوط به یك مسئله نه فقط به او كمال علمی می دهد بلكه قدرت استدلال سریع او را تقویت می نماید به طوری كه ما بی اختیار آن را یك تفكر درخشان می نامیم، در حالی كه فی الواقع فقط اطلاعات و معلومات است .
او در مورد خلاقیت می گوید: یك فكر به تدریج رشد می كند، به سایر افكار می پیوندد یا از آنها استفاده كرده و به صورت یك هدف قوی در می آید كه نمی توان در برابر آن ایستادگی كرد و سرانجام به نوعی خلاقیت می انجامد
دیمنه در كتاب خود خرد آدمی را از چند شخصیتی بودن برحذر می دارد زیرا سبب می گردد انرژی درونی انسان بطور دائم برای تطبیق دادن شخصیت درون و برون به هدر رود و به همین خاطر می گوید:
اگر می خواهید چیزی اصیل خلق كنید خودتان باشید.
او دو مانع خود بودن را به شرح زیر بیان می كند:
۱) تظاهر: عدم صداقت در فرد كه سبب می گردد از افكار و عقاید خود آگاه نباشد و از طرفی باعث تخریب شخصیت می شود.
۲) بی اعتمادی به خود
كتاب هنر فكر كردن حاوی تجربیات ارزشمند ارنست دیمنه می باشد لذا مطالعه آن می تواند مفاهیم ارزشمندی را به انسان منتقل كند.
امیدوارم فرصت مطالعه این کتاب عالی را از دست ندهید و در صورت مطالعه، آن را به دیگر دوستان معرفی کنید.
شما هم کتاب های خوبی را که در این حوزه ها خوانده اید به همکارانم در کیهان معرفی کنید تا با انتشار آنها در وبسایت، ما هم با آنها آشنا شویم.
با هم، زودتر یاد میگیریم :)
گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی
برچسب ها : کتاب ,
معرفی کتاب ,
معرفی کتاب هنر فکر کردن ,
هنر فکر کردن ,
کتاب هنر فکر کردن ,
تقویت نیروی فکر ,
ارنست دیمنه ,
دیمنه ,
محمد رفیعی مهرآبادی ,
ترجمه مهرآبادی ,
تفکر ,
اندیشه ,
تعصبات فکری
تعداد بازديد : 2235
غیر قابل انتشار : 0
در انتظار بررسی: 0
انتشار یافته : 6