تردید در تغییر رشته کارشناسی ارشد...؟!

- رشته روانشناسی برای من مناسب است؟!
- فقط میدونم که رشته کارشناسیم رو نمی خوام ادامه بدم
- رشته کارشناسی م رو به اشتباه انتخاب کردم
- چه رشته ای خوبه که بخونم؟!
- چقدر احتمال موفقیت در این رشته را دارم؟
- ...
این ها سؤالات و جملاتی ست که مکرراً از جانب دوستان تغییر رشته ای مطرح می شود. داوطلبانی که برای ادامه تحصیل، رشته روانشناسی را به عنوان یک گزینه انتخاب کرده اند ولی بنا به عوامل مختلف در این انتخاب تردید دارند.
برخی از ما رشتههای مقطع لیسانس خود را بدون آگاهی کافی، بدون شناخت لازم از تواناییهایمان، یا حتی از سر اجبار انتخاب کردهایم. عدهای پس از ورود به دانشگاه به رشته خود علاقمند میشوند و عدهای روز به روز بیعلاقهتر.
اگر تصمیم دارید رشته روانشناسی را برای مقطع ارشد انتخاب کنید بهتر است در این انتخاب تأمل بیشتری داشته باشید؛ چرا که موضوع این رشته خود ما انسان ها هستیم و مقداری از علاقه در همه ی ما طبیعی است و یک علاقه ی عمومی، دلیل کافی برای انتخاب «تحصیل» در این رشته نیست.
اهمیت این موضوع فقط مربوط به تغییر رشته ای ها نیست، بلکه داوطلبان فارغ التحصیل کارشناسی همین رشته را نیز در برمی گیرد. گاهی انگیزه هایی برای انتخاب رشته روانشناسی مطرح می شود که دلیل کافی برای تحصیل در این رشته نیستند؛ دلایلی از قبیل: کمک به دیگران (که رسیدن به این هدف در همه ی رشته ها ممکن است)، حل مشکلات شخصی، رهایی از اضطراب و افسردگی و دیگر مشکلات خود، کمک به حل مشکلات خانوادگی خود، درآمد بالا و ...
این دلایل خوب هستند ولی زمانی باعث انتخاب اشتباه می شوند که یکی از آن ها، تنها دلیل باشد.
در هر حال ما انسان ها در زمینه های مختلف زندگی، ناگزیر از انتخاب هستیم. اگر کسی در طول عمرش، اکثر انتخابهایش صحیح، عاقلانه، مبتنی بر واقعیت و به دور از توهم و گمان باشد، کارنامه مثبتی از خود به جا خواهد گذاشت. آدم های ناموفق نیز کسانی هستند که در کارنامه زندگیشان، تعداد انتخاب های درست و عاقلانهشان، کمتر از انتخاب های عجولانه، احساساتی و کم عمق و بیپایه آنهاست.
زمان انتخاب لحظه حساسی است. چرا که با این تصمیمگیری ، سرنوشت خودمان را رقم میزنیم. با انتخاب درست میتوانیم از منابع (مادی، مالی، انسانی و اطلاعاتی) به شیوهای مناسب بهرهبرداری کرده و از اتلاف این منابع جلوگیری کنیم.
انتخاب باید با آگاهی صورت گیرد. منظور از آگاهی، دانش نسبت به مسائلی است که انتخاب ما را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
ما در محیطی به سر میبریم که عوامل تاثیرگذار بیرونی متعددی در آن وجود دارد. از سوی دیگر، اهداف، ارزش ها، علایق و خواستههایی داریم که مایل هستیم به آنها برسیم.
بدون توجه به واقعیتهای پیرامون قادر نخواهیم بود به آرمان هایمان دست پیدا کنیم. بدون آرزوها و آرمان های درونی نیز محیط پیرامون، ما را به هر سویی میکشد و حاکم مطلق و بیچون چرا بر زندگی ما خواهد شد. آشتی دادن میان عوامل درونی و محیط پیرامون، هنر بسیار بزرگی است.
از این رو باید تلاش کنیم در انتخاب هایمان ضمن توجه به واقعیت های بیرونی، آگاهی لازم را درخصوص جوانب مختلف آن کسب کنیم. کسی که انتخاب میکند، میداند که به دلیل آزادی عملی که از آن برخوردار است، مسئولیت نیز خواهد داشت.
انتخاب رشته برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و در پی آن شغل، به دلیل تاثیر زیادی که در تعیین سرنوشت افراد دارد تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که به دو دسته بیرونی و درونی تقسیم م یشوند. عوامل بیرونی تا حدودی از اختیار فرد خارج است و به صورت غیرمستقیم انتخاب او را تحت تأثیر قرار میدهند. اما عوامل درونی تا حد زیادی در کنترل فرد قرار دارد.
ویژگی های شخصیّتی از جمله عوامل درونی مؤثر بر این انتخاب است که خوشبختانه به راحتی با انجام آزمون هایی قابل تشخیص است. از جمله این آزمون ها، آزمون «مایرز-بریگز» است.
با توجه به تعداد قابل تأمل داوطلبانی که در آزمون کارشناسی ارشد، تصمیم به تغییر رشته دارند و برای این انتخاب در تردید هستند، در گروه آموزشی کیهان بر آن شدیم که در این انتخاب همراه شما عزیزان باشیم. در این همراهی از آزمون مایرز-بریگز استفاده خواهیم کرد. در ادامه با این آزمون آشنا می شویم.
آشنایی با آزمون تحلیل شخصیت وشغل مایرز - بریگز ( MBTI )
ویژگیهای شخصیتی Personality ، به ویژگیهای پایداری که رفتار یک فرد را تعیین میکند گفته میشود. یکی از آزمونهای شخصیتی که بسیار استفاده میشود MBTI نامیده میشود که شامل ۱۰۰ تست است که ازافراد میپرسد، در موقعیتهای معین معمولاً چه احساسی دارند و چگونه عمل میکنند.
انواع شخصیت :
برون گرا در مقابل درون گرا EXTROVETEDVS INTROVERTED
برون گرا : معاشرتی، اجتماعی، و مثبت هستند .
درون گرا : در خود ، ترسو ، ساکت ، معاشرتی نیستند ، اجتماعی نیستند .
حسی در مقابل شهودی SENSING VS.INTUITIVE
متفکر در مقابل احساسی THINKING VS.FEELING
ادراکی در مقابل قضاوتی PERCEIVING VS.JUDING
( MBTI ) چیست ؟
MYERS - BRIGGS TYPE INDICATOR
مفهوم تیپ شخصیتی توسط کارل یونگ و دو زن روانپزشک آمریکایی کاترین بریگز و دخترش ایزابل بریگز میرز برای اولین بار مطرح شده و مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی و تحقیقات مفصل کاترین میرز و دخترش تیپ شخصیتی تمام افراد را در شانزده تیپ ( ESTP - ESFP - ISTP - ISFP - ESTJ - ESFJ - ISTJ - ISFJ - ENTJ - ENTP - INTJ - INTP - ENFP - ENFJ - INFP - INFJ ) دسته بندی کردند و آزمون تیپ شخصی را که امروزه به آزمون میرز-بیگرز موسوم است، تدارک دیدند. این تست مفصلی است که تیپهای شخصیتی را اندازه گیری می کند. با توجه به نظریه کاترین میرز تمامی مردم در یکی از این شانزده تیپ قرار می گیرند. این بدان معنا نیست که انسان ها منحصر به فرد نمی باشند.
تمام تیپ های شخصیتی به یک اندازه ارزشمند هستند. هیچ تیپ شخصیتی بهتر یا بدتر نیست،تیپ شخصیتی افراد بیانگر میزان هوش افراد نیست و نمی توان از روی آن موفقیت اشخاص را پیش بینی کرد. اما روانشناسان با توجه به تیپ شخصیتی اشخاص، میفهمندکه چه عواملی به آنها انگیزه می دهد و در شرایط گوناگون چه رفتاری بروز می دهند. گفتنی است که در برخی از کشورها از آزمون MBTI در مصاحبه استخدام استفاده میشود.
در واقع به کمک این ابزار می توان ترجیحات افراد در مورد مفاهیم زندگی را بررسی کرد. درنهایت این ترجیحات به تفاوت در یادگیری، برقراری ارتباطات، مدیریت تضاد و روابط منجر می شود.(ترجیحات بیان شده توسط این ابزار برگرفته از فرایندهای روانی انسانی است)
ابزار مایرز- بریگز ، یک ابزار برای ارزیابی شخصیت است که در حال حاضر استفاده از آن بسیار متداول شده است. سالانه بین 3 تا 5 میلیون نفر در جهان توسط این ابزار خودسنجی، مورد سنجش قرار میگیرند که گاه به صورت کامپیوتری نیز مورد استفاده قرار میگیرد .
این ابزار به صورت گسترده ای برای سنجش اعتبار و روایی آزمایش شده و میتوان گفت که به صورت گستردهای توسط افراد غیر روانشناس نیز، استفاده شده است و در عالم تجارت نیز از آن استفاده وسیعی بهعمل می آید. (Murray , 1990 )
این ابزار برای تفکیک افراد نیست، بلکه تنها ابزاری است که اجازه میدهد ترجیحات افراد در مورد مفاهیم زندگی فهمیده شود. این ترجیحات در نهایت به تفاوت در یادگیری، اشکال ارتباط، مدیریت تضاد و روابط منجر میشود. این ابزار روانشناختی، یک ابزار خودسنجی و پرسشنامه های بسته شامل 100تا160 پرسش است که ترجیحات افراد را با 16 گروه شخصیتی بیان می دارد. (رابینز، 1995 )
این تیپها به صورت ویژگیهایی دو قطبی و متضاد بیان میشوند. افراد با توجه به نظریه تیپ شخصیتی از یکی از 4 حالت زیر در رفتار خود استفاده میکنند:
1- چگونه یک شخص انرژی میگیرد؟ از طریق برونگرایی (E) در مقابل درونگرایی (I)؛
2- چه اطلاعاتی را فرد دریافت میکند؟ از طریق حس گرایی(S) در مقابل شهودگرایی(N)؛
3- چگونه یک فرد تصمیم میگیرد؟ تفکری (T) در مقابل احساسی(F)؛
4- سبک زندگی که فرد میپذیرد: قاطعیت (J) در مقابل انعطاف پذیری(P).
در یک مطالعه با استفاده از MBTI که برروی دانشجویان دانشگاه به عمل آمد، مشخص شد که علائق شغلی آنها تا اندازه زیادی با تیپهای روانشناختی یونگ ارتباط داشته است. درونگراها علاقه زیادی به مشاغلی داشتند که مستلزم تعاملهای نزدیکی با سایر افراد نبود ، مانند مشاغل فنی و علمی ، برونگراها بیشتر به مشاغلی علاقه مند بودند که سطوح بالایی از تعامل اجتماعی را فراهم میکردند، مانند فروشندگی و روابط عمومی.
در پایان باید گفت، اگرچه (MBTI) ترجیحات شخصیت افراد را مشخص می کند، اما اینطور نیست که این ترجیحات تغییر پیدا نکنند، بلکه افراد می توانند با کسب آموزشهایی خاص، از یک نوع شخصیت غالب خارج شوند و به حالت مکمل آن در بیایند.
نکته مثبت MBTI این است که نقاط قوت و ضعف افراد را در شرایط مختلف مشخص میکند و به آنها در تلاش برای تغییر و بهبود آنها کمک می نماید.
- در صورتی که مایل هستید این آزمون را برای خود اجرا کنید، به یک کلینیک تخصصی در شهر خود مراجعه کنید. در صورتی که این امکان برای شما وجود ندارد می توانید با کیهان تماس بگیرید و این آزمون را به صورت تلفنی (آنلاین) اجرا نمایید.
🔹اجرای این آزمون برای عموم داوطلبان آزاد است اما برای داوطلبان حاضر در طرح VIP و طرح VIPپریم به طور رایگان برگزار می شود.
- نتیجه این آزمون پس از اجرا، توسط مشاور تفسیر خواهد شد.
- (در حال حاضر تفسیر این آزمون در کلینیک کیهان توسط آقای فلاح صورت می گیرد: مشاهده پروفایل )
- این آزمون برای داوطلبان تمامی رشته ها، قابل اجراست.
- هزینه اجرا + یک جلسه تفسیر نتایج: 75،000 تومان
- نکته: دوستان حاضر در طرح VIP کیهان که به عنوان بخشی از خدمات دریافتی، آزمون MBTI برای آنان اجرا و تفسیر می شود، می توانند فایل این پرسشنامه را به سادگی از اینجا دریافت نمایند. به هر یک از دوستانی که درخواست خود برای اجرای تست را ارائه می دهند، توضیحات تکمیلی ارائه خواهد شد.
برای پرداخت هزینه به صورت اینترنتی کلیک کنید
نظر برخی از مراجعان درباره تست MBTI در کیهان
خانم ف:
باسلام و،وقت بخیر
خواستم درارتباط باآزمون MBTI ومشاوه بسیارپرباری که با مشاوران کیهان داشتم ازتون تشکر کنم، چون بنده نسبت به نقاط قوت وضعف خودآشنا وازاین لحظه به بعدحداقل میدونم بایدتوی کدوم نقاط شخصیتی خود، انعطاف لازم روداشته وتغییراتی روبه مثبت شدن بیشتر انجام بدم تادرراه هدفم (کنکورارشدروانشناسی بالینی 96)به موفقیت برسم. باآرزوی موفقیت برای کارکنان کیلینیک کیهان
خانم پ. ز:
تفسير ازمون mbti من فوق العاده بود و حس خيلى خوب خودشناسى بهم داد، من تا حدودى خود شنايى داشتم اما هيچوقت با اطمينان و با بررسى دقيق جزئيات شخصيتم رو برو نشده بودم، با اين تفسير خودمو توانايى هامو و نيازهاى درونيم رو كاملا شناختم و حس مى كنم از اين به بعد واسه همه تصميمات زندگيم هوشمندانه تر تصميم مى گيرم، سپاس از اقاى فلاح.
خانم ه. ب:
با عرض سلام و خسته نباشيد خدمت شما..ميخواستم تشكر كنم از آقاى فلاح بابت وقتى كه براى جلسه تست mbti گذاشتن ..تفسير أين تست خيلى جالب بود ،چون از خيلى جهات خصوصيات واقعى من را نشون ميداد،بعضى از خصوصيات را كه خودم هميشه فكرميكردم دارم را به طور كامل برام شرح دادن و خيلى چيزهاى ديگه كه خيلى جالب توجه بود..مهمتر از همه سردرگمى خودم بود راجع به انتخاب گرايشهاى رشته روانشناسى ،كه آقاى فلاح با توجه به خصوصيات شخصيتى من خيلى من را راهنمايي كردن براى انتخاب درست .ممنونم كه با صبر و حوصله فراوان به پرسشهاى من پاسخ داديدواطلاعات بسيار دقيق وخوبتون را در اختيار بنده قرار داديد.موفق باشيد.
خانم ت. ذ:
چند روز پيش اين افتخار رو داشتم كه آزمونِ mbti كه داده بودم توسط آقاي فلاح برام تفسير بشه .
نتيجه ي تست واقعا درست و عجيب بود !
نكته ي جالبي كه وجود داشت اين بود كه شما كاملا علتِ خيلي از كارهايي كه در روز به طور خودآگاه يا ناخودآگاه انجام ميديد رو متوجه ميشيد ، در واقع دستتون مياد كه هر برخوردتون دقيقا از چه نقطه اي توي وجودتون سرچشمه ميگيره و اين گستره ي عظيم از دانشتون نسبت به خودِ خودِ خودتون باعث ميشه كه بتونين خيلي راحت سبك زندگيِ منحصر به فردتون را -انتخاب - كنيد ! كه اين ميتونه شاملِ رشته اي كه ميخواهيد مطالعه كنيد ، شغلي كه قراره داشته باشيد ، حتي نوع تفريحاتتون ، يا پيدا كردن آدم هايي كه ميتونيد با اونها صميمي تر بشيد ، يا بهتره فاصله ي بيشتري رو با اونها حفظ كنيد و ... همه و همه رو در قالب تفاسيري فوق العاده اي كه درون تست گنجاده شده به دست بياريد و شما با خود آگاهي اي كه كسب كردين ميتونيد خيلي راحت تر بر وجودِ نازنينتان حكومت كرده و نكاتِ مثبت شخصيتي تون رو تقويت و نكاتي كه جاي اصلاح دارند رو در دست تعميير قرار بدين !
فكر ميكنم كه ضرب المثلِ : "هركسي را بهرِ كاري ساختند " اينجا كاربردِ خوبي داشته باشه . شما با اين تست بهرِ خودتون رو به احتمالِ خيلي زياد پيدا خواهيد كرد .
با احترام و تشكر فروان خدمت تمامي گروه پر انگيزه و متفاوتِ كيهان
به اميدِ آگاهيِ بيشتر✨ 🌹✨
خانم ه. ب:
در حین جلسه ی تفسیر آزمون و حتی طی روزهای بعد از آن،بارها به این موضوع فکر کردم که ای کاش این آزمون را زودتر انجام داده بودم. نتایج آزمون،اطلاعات بسیار زیاد و قابل توجهی راجع به شخصیت،علاقه مندی ها، توانمندی ها و ضعف هایم مشخص کرده بود. مواردی که اگر پیش تر میدانستم راه های دیگری را تا به امروز طی میکردم،راه هایی که بدون شک به "من واقعی" نزدیک تر می بود. یکی از مواردی که افراد بر مبنای آن تصمیم میگیرند و انتخاب میکنند و برنامه ریزی میکنند،شناختی است که از خودشان دارند. با نتیجه ای که از این آزمون حاصل شد،متوجه شدم شناختی که از خودم داشتم،در مواردی کاملا درست اما در بسیاری دیگر،ن اقص و بعضا بطور کلی اشتباه بود و این موضع تاثیرات مثبت و منفی مستقیم و غیرمستقیم بسیاری بر تصمیمات مهم زندگی ام گذاشته بود. ناگفته نماند که هرچند داده های خام حاصل از آزمون،تا حدی کمک کننده است اما لازمه اش تفسیر جامع،کامل،منطقی و اصولی آنها است که برای من با کمک آقای فلاح،یک روانشناس و مشاور حاذق،مسلط و خوش فکر،میسر شد. ایشان با تحلیل دقیق و مبسوط نتیجه ی آزمون به من کمک کردند که خودم را بهتر بشناسم، "من" ای که شامل نقاط ضعف و قوت،مهارت ها،ابزارهای فکری و ذهنی و مواردی از این قبیل،می شود. توضیحات ایشان باعث شد متوجه شوم برخی ویژگی هایم را که عیوب و نقاط ضعف میدانستم،درواقع استعدادها و توانمندی هایی بودند که به دلیل اینکه روش مناسب استفاده از آنها را نمیدانستم،نتوانسته بودم از آنها بهره ای ببرم و درمقابل خصائلی داشتم که هرچند به دیده مثبت به آنها مینگریستم اما درواقع مانع پیشرفت و رشد من در راستای اهدافم بودند.
این آگاهی و شناخت جدید نسبت به خودم،که از انجام آزمون MBTI حاصل شد،سبب شد بتوانم چشم انداز روشن تری را با توجه به آنچه که هستم و آنچه که آفریده شده ام،برای آینده ی پیش رو،ترسیم کنم.
سپاس فراوان 🙏
خانم م. م:
با درود فراوان، تفسير تست MBTI اينجانب توسط جناب آقاي فلاح صورت گرفت. نكته ي بسيار جالب، توضيحات جامع ايشون در مورد درصد هاي بدست آمده از تست بود. بنده قبلا با اين تست بيگانه نبودم اما توضيحات ايشون در مورد درصد ها كمك شايان توجهي در جهت درك بيشتر تست براي من بود. روش مطالعاتي پيشنهادي ايشون كاملا مطابق با تيپ شخصيتي من هست كه مسلما مسير پيشرفت رو هموار تر و شيرين تر خواهد كرد. استفاده از مثال هاي ساده و قابل درك در توضيحاتشون بسيار كمك كننده بود.
گروه آموزشی کیهان
ارشد و دکتری روانشناسی ومشاوره
مطالب مرتبط: